Kalender

7 dagen per week bereikbaar

Belgie-1

Actief in Vlaanderen en Brussel

Intake

Vrijblijvend adviesgesprek

Bellen

03 808 1587

Bezit of gebruik van illegale drugs

In België is de drugwetgeving in 2003 grondig gewijzigd. Er wordt nu een onderscheid gemaakt tussen cannabis en andere illegale drugs (cocaïne, heroïne, XTC, speed, …). Cannabisgebruik en/of bezit wordt in bepaalde omstandigheden wel gedoogd maar cannabis blijft een illegaal product en het bezit blijft verboden. Aan cannabisbezit en/of -gebruik kan altijd een straf vasthangen.

Ik ben 16 jaar en ben betrapt op cannabisgebruik ?

Voor minderjarigen (jonger dan achttien jaar) blijft bezit en gebruik van zowel cannabis als van andere illegale drugs in alle omstandigheden verboden. Wanneer een minderjarige betrapt wordt met drugs, maakt de politie altijd een PV op en bezorgt dit aan het parket. Het parket beslist dan wat er met het dossier gebeurt. Het is in dat geval steeds raadzaam een advocaat te raadplegen. Het parket kan immers beslissen een jongere voor de Jeugdrechtbank te brengen. Neem daarom contact op met onze intakebalie. Zij zoeken voor u de juiste advocaat.

Ik ben 18. Mag ik op straat een jointje roken ?

Wanneer u meerderjarig bent, wordt het in principe gedoogd dat u op straat een jointje rookt indien u niet meer dan 3 gram cannabis op zak hebt. U mag echter niet roken in nabijheid van minderjarigen en de openbare orde mag niet verstoord worden. Roken in de nabijheid van een bushalte of in de buurt van een school kan dus niet.
En thuis ?
Ja ook thuis geldt dezelfde regel. Cannabis roken wordt gedoogd als het maar om een kleine hoeveelheid gaat (maximum 3 gram of 1 plantje) en als er geen minderjarigen in de buurt zijn.

Wat als ik betrapt wordt op het roken van cannabis in het stadspark ?

Roken van cannabis in het stadspark en dus op een openbare plaats dat toegankelijk is voor het publiek, zal strafbaar zijn wanneer uw gedrag de aandacht trekt en zeker wanneer er kinderen aanwezig zijn.
In al deze gevallen stelt de politie een proces – verbaal op en bezorgt dit aan het parket. Het parket kan dan beslissen u te dagvaarden voor de Correctionele Rechtbank.

Hoeveel plantjes of hoeveel gram cannabis mag ik in mijn bezit hebben ?

De Belgische wetgever laat toe dat u 3 gram of 1 vrouwelijk plantje in uw bezit hebt. Wanneer bij een huiszoeking meer cannabisplanten worden aangetroffen of de politie een grote hoeveelheid cannabis vindt, zal steeds een proces -verbaal opgesteld worden. U zal immers verdacht worden van het kweken of dealen van verdovende middelen. U loopt dan ook het risico dat u gedagvaard zal worden voor de Correctionele Rechtbank.

Wat met gebruik van cocaïne ?

Voor het bezit en/of het gebruik van andere illegale drugs dan cannabis wordt er altijd een proces-verbaal opgemaakt en doorgestuurd naar het parket. Er is dan een mogelijkheid dat het openbaar-ministerie u dagvaardt voor de Correctionele Rechtbank. Een ander belangrijk verschil is dat de straffen voor cocaïnegebruik heel wat zwaarder zijn.
Raadpleeg dus steeds een advocaat als u beschuldigd wordt van bezit van deze verdovende middelen.

Ik ben zwaar ziek. Heb ik het recht cannabis te roken ?

In tegenstelling tot Nederland, hinkt België hier ver achterop. Pas in 2015 kwam er een Koninklijk Besluit dat het mogelijk maakt dat apothekers na doktersvoorschrift medicijnen, gemaakt op basis van cannabis, kunnen afleveren. Het gebruik van medicinale cannabis wordt momenteel trouwens enkel voorzien voor multiple sclerose patiënten.

 

Heeft u vragen?

Raadpleeg direct onze intakebalie. Onze juristen kunnen er voor zorgen dat de juiste advocaat bij u in de buurt wordt gecontacteerd. Hiervoor bespreekt de juridische intakebalie graag de mogelijkheden met u. Lees over meer onze werkwijze.

Kosten

Uw contact met onze intakebalie is geheel kosteloos en vrijblijvend. De op deze website vermelde advocaten zijn gespecialiseerd in drugsdossiers en zijn onafhankelijk. Wij begrijpen het belang van uw privacy en zorgen er voor dat uw informatie zeer discreet behandeld wordt.

Drugsdelicten Advocaten Balie

Bent u verdachte of gedagvaard voor een drugsmisdrijf?
Voorkom strafvervolging door tijdig onze advocaten te raadplegen

Openingstijden Adviesbalie

Ma-Vr: 8.00 - 18.00
Za: 09.00 - 17.00
Zo: 12.00 - 16.00