Kalender

7 dagen per week bereikbaar

Belgie-1

Actief in Vlaanderen en Brussel

Intake

Vrijblijvend adviesgesprek

Bellen

03 808 1587

Drugs in het verkeer

In België is het rijden onder invloed van illegale drugs zoals cannabis, XTC, cocaïne verboden en zal steeds vervolgd worden. Er geldt in ons land op dat vlak een nultolerantie, ook wat het rijden onder invloed van cannabis betreft.

Deze wettelijke regeling verschilt dus van het rijden onder invloed van alcohol waar een limiet werd bepaald.

Ik heb positief getest op drugsgebruik in het verkeer

Bent u door de politie aangehouden voor een speekseltest? Heeft u een proces- verbaal of zelfs een dagvaarding ontvangen wegens rijden onder invloed van drugs? De kans is groot dat uw rijbewijs voor geruime tijd zal worden ingetrokken. In deze situaties kunnen de advocaten van onze Advocaten Balie u helpen de voor u nadelige gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Zij hebben de nodige specialisatie en ervaring om te zorgen dat u in veel gevallen uw rijbewijs terugkrijgt of dat het rijverbod enkel wordt uitgesproken bijvoorbeeld tijdens de weekends. Zo kan u uw voertuig blijven gebruiken voor uw beroepsactiviteiten. Indien nodig staan onze advocaten u bij op basis van pro deo of worden zij vergoed door uw rechtsbijstandsverzekering.

Ik heb nog maar juist mijn rijbewijs gehaald

Wie zijn rijbewijs nog geen twee jaar heeft en betrapt wordt op het rijden onder invloed van drugs, krijgt automatisch een rijverbod en moet opnieuw een rijexamen afleggen om dat terug te krijgen. Onervaren bestuurders worden dus zwaarder bestraft. Laat u dus zeker vertegenwoordigen door één van onze gespecialiseerde advocaten zodat u de schade zoveel mogelijk kan beperken.

Wie kan aan een controle op illegale drugs in het verkeer onderworpen worden?

  • Elke bestuurder van een voertuig of rijdier die vermoedelijk onder invloed zijn van drugs
  • De vermoedelijke dader van een verkeersongeval.
  • Iedereen die het ongeval mee kan hebben veroorzaakt (zelfs indien hij het slachtoffer ervan is).
  • Of tot slot elke persoon die leerling-bestuurders van een voertuig of een rijdier op de openbare weg begeleidt of op het punt staat dit te doen.

Hoe wordt drugsgebruik in het verkeer vastgesteld?

Bij verkeerscontroles mag de politie een speekseltest afnemen om te testen op drugsgebruik. Afhankelijk van de gemeten stoffen in uw speeksel zal bepaald worden of een bloedanalyse of speekselanalyse nodig is. De vastgestelde intoxicatie zal bepalen wat uw boete en rijverbod zal zijn.

Mijn rijbewijs en de boete

Als vastgesteld wordt dat u mogelijk onder invloed bent van verboden middelen zal de politie u een onmiddellijk rijverbod opleggen. Dit geldt als beschermingsmaatregel. Bovendien kan de procureur des Konings onmiddellijk het rijbewijs laten intrekken voor 15 dagen. Deze maatregel kan zelfs verlengd worden. Wanneer de bloedanalyse of speekselanalyse ook positief is, zal u later gedagvaard worden voor de Politierechtbank. Op de zitting van deze rechtbank wordt er beslist over uw boete en daadwerkelijke rijverbod.

Wat nu te doen?

Onze adviesbalie kan u vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden om uw rijbewijs terug te krijgen. Indien gewenst kunnen zij samen met u kijken welke advocaat uit uw omgeving het meest geschikt is om u hiermee te helpen. De advocaat kan bijvoorbeeld pleiten op de rechtszitting voor een rijverbod in het weekend en in de avond, zodat u nog met de wagen naar uw werk kan. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle advocaten aangesloten bij onze Advocaten Balie werken, indien mogelijk, altijd op basis van pro deo of op kosten van uw rechtsbijstandsverzekeraar.

 

Heeft u vragen?

Raadpleeg direct onze intakebalie. Onze juristen kunnen er voor zorgen dat de juiste advocaat bij u in de buurt wordt gecontacteerd. Hiervoor bespreekt de juridische intakebalie graag de mogelijkheden met u. Lees over meer onze werkwijze.

Kosten

Uw contact met onze intakebalie is geheel kosteloos en vrijblijvend. De op deze website vermelde advocaten zijn gespecialiseerd in drugsdossiers en zijn onafhankelijk. Wij begrijpen het belang van uw privacy en zorgen er voor dat uw informatie zeer discreet behandeld wordt.

Drugsdelicten Advocaten Balie

Bent u verdachte of gedagvaard voor een drugsmisdrijf?
Voorkom strafvervolging door tijdig onze advocaten te raadplegen

Openingstijden Adviesbalie

Ma-Vr: 8.00 - 18.00
Za: 09.00 - 17.00
Zo: 12.00 - 16.00