Kalender

7 dagen per week bereikbaar

Belgie-1

Actief in Vlaanderen en Brussel

Intake

Vrijblijvend adviesgesprek

Bellen

03 808 1587

Cannabisteelt

Het lijkt winstgevend om cannabis te kweken. Het tegenovergestelde is echter waar. De pakkans is namelijk fors toegenomen. Via drones, helikopters en warmtekijkers gaat de politie actief op zoek naar cannabisplantages. Ook kan de politie op basis van de Belgische Drugswet ook ’s nachts en zelfs zonder toestemming van de inwoner, een huiszoeking doen. Als uw kwekerij wordt ontdekt loopt u de kans dat u een forse straf wordt opgelegd. Bovendien wordt u niet alleen vanwege het drugsdelict vervolgd, maar kan u ook vervolgd worden vanwege witwassen, belastingontduiking of deelname aan een criminele organisatie.
De politie heeft trouwens ook de strijd opgevoerd tegen de productie van andere illegale drugs. In 2023 zijn de inbeslagnames van drugs toegenomen, zowel in aantal als hoeveelheid. Het aantal ontmantelde laboratoria voor de productie van synthetische drugs bereikte een nooit gezien record.
Bent u door de politie verhoord of aangehouden of heeft u een dagvaarding ontvangen omdat u wordt verdacht van bedrijfsmatige cannabisteelt? De advocaten aangesloten bij strafrechtadvocatenwijzer zijn gespecialiseerd in drugsdelicten en kunnen u daarom uitstekend bijstaan in uw verweer bij justitie, ook pro deo.

Mag ik cannabis kweken voor eigen gebruik?

Het kweken van cannabis is in België nog altijd strafbaar. Er bestaat echter alleen geen actief vervolgingsbeleid meer bij het kweken van maximaal 1 plant. In geval van teelt van niet meer dan 1 plant wordt er namelijk van uitgegaan dat er sprake is van uitsluitend eigen gebruik. Bij ontdekking wordt meestal enkel een vereenvoudigd proces-verbaal opgesteld en volgt geen vervolging.
Let op! Soms wordt ook de kweek van 1 plant wel gezien als bedrijfsmatige teelt. De politie kijkt namelijk niet alleen naar het aantal en de grootte van de planten, maar ook naar de mate van professionaliteit.

Bedrijfsmatige cannabisteelt

Ten aanzien van bedrijfsmatige cannabisteelt bestaat in België geen gedoogbeleid. Cannabis is net als XTC of cocaïne een illegale drug en de productie ervan wordt bestraft met zware straffen. Bij de vaststelling of er sprake is van bedrijfsmatige teelt wordt gekeken naar de schaalgrootte van de teelt, hoeveel planten er aanwezig zijn en naar de professionaliteit waarmee gekweekt wordt..

Illegaal aftappen van elektriciteit

In verband met de stroomvoorziening van een wietplantage wordt soms illegaal elektriciteit afgetapt van het stroomnet of wordt er gemanipuleerd met de elektriciteitsmeter. Illegaal aftappen van stroom is een vorm van diefstal en is strafbaar gesteld. Als hierdoor brand ontstaat kunt u daarvoor aansprakelijk worden gesteld (zie: brandstichting). Bij ontdekking van een illegale stroomtap is er kans dat de energiemaatschappij de elektriciteit alsnog bij u in rekening brengt en de kosten van herstel op u verhaalt.

 

Heeft u vragen?

Raadpleeg direct onze intakebalie. Onze juristen kunnen er voor zorgen dat de juiste advocaat bij u in de buurt wordt gecontacteerd. Hiervoor bespreekt de juridische intakebalie graag de mogelijkheden met u. Lees over meer onze werkwijze.

Kosten

Uw contact met onze intakebalie is geheel kosteloos en vrijblijvend. De op deze website vermelde advocaten zijn gespecialiseerd in drugsdossiers en zijn onafhankelijk. Wij begrijpen het belang van uw privacy en zorgen er voor dat uw informatie zeer discreet behandeld wordt.

Drugsdelicten Advocaten Balie

Bent u verdachte of gedagvaard voor een drugsmisdrijf?
Voorkom strafvervolging door tijdig onze advocaten te raadplegen

Openingstijden Adviesbalie

Ma-Vr: 8.00 - 18.00
Za: 09.00 - 17.00
Zo: 12.00 - 16.00